İŞARET DİLİ TERCÜMANI
İşaret dili; işitme engelli veya işitme kaybı bulunan şahısların kendi aralarında iletişim kurmasını amaç edinmiş, el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak iletişim kurdukları görsel bir dildir.
Türk İşaret Dili tarihi, Osmanlı döneminde başladığı pek çok belge tarafından kesinleşmekle birlikte, Osmanlı dönemindeki işaret diliyle günümüzde kullanılmakta olan Türk İşaret Dili arasında ne derece benzerlik olduğu henüz kesinlik kazanmamıştır..
Günümüzde edinmiş olduğumuz bilgiler genellikle yabancı araştırmacılar tarafından yapılmıştır.
Bu araştırmacılar, Osmanlı döneminde saraylara girme şansı bulan yabancı müzisyenler, sefirler, seyyahların ve tacirlerin Sefaretnameler, anı kitapları ve Seyahatnamelerden esinlenerek Osmanlı İşaret Dili’nin var oluşu ve o yıllarda Osmanlı tarihindeki dilsizler ve sağırların durumu hakkında bize bilgiler vermişlerdir.
Uluslararası İşaret Dili olan ‘Gestuno’ 1951 yılının başında İşitme Engelliler Federasyonu tarafından kongrede ele alınıyor. Ancak bu dilin kesin dilbilgisi kuralları olmamakla birlikte, yalnızca diğer ülkelerin işitme engellileri arasında anlaşabilmesi için kullanmaktaydı. Bununla beraber her ülkenin kendine has bir de işaret dili bulunmaktadır.
Ülkemizde işaret dili hakkında en önemli adım Temmuz 2005’te TMBB tarafından kabul edilmiş Özürlüler için Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile kesinleşmiştir. Engellilere önyargılı davranılmaması esasına dayandırılan kanun, Türk İşaret Dili’ni koruyan ve ‘Türk İşaret Dili’ alfabesinin yer aldığı Türkiye Cumhuriyeti tarafından çıkan ilk kanundur.
İşaret dili ülkeye has bir dildir. Bölgelere ve kentlere göre değişiklikler gösterebilir. Dünyada 110′dan fazla işaret dili bulunmaktadır. Her dil kendi içerisinde bir sözcük ve hikâye barındırmaktadır. Bununla birlikte, kullanılan başlıca işaretlerin bir araya geldiği, uluslararası temel bir işaret dili de mevcuttur. Bu ortak dil, farklı ülkelerden sağır ve dilsiz kişilerin birbirleriyle iletişim kurmalarını amaç edinmiştir.
Türk İşaret Dilini etkili bir şekilde kullanabilme, istenilenleri karşı tarafa aktarabilme, işitme engellilerle anlaşabilme, işaret dilinde tercümanlık yapabilme becerisinin eğitimi gerekmektedir.
İşaret Dili Tercümanlığı konusunda eğitimlerini tamamlamış Türkiye genelinde Tercümanlarımızla hizmetinizdeyiz. Noter işlemlerinizde, Emniyetle alakalı işaret dili tercümanı arayışınızda, Mahkeme ve Bankalarda, Tapu dairelerindeki İşaret dili tercümanlığı ihtiyaçlarınızda, Tüm kurum ve kamu kuruluşlarında işaret dili tercümanlığı hizmeti vermekteyiz.
Dosyanı yükle, formu doldur. Çevirinizin fiyatını size mail olarak gönderelim.